Operaprojekt 2018
Varje år gör vi på den klassiska sånglinjen en operaföreställning. Den anpassas självklart efter eleverna och deras kapacitet. Ibland kan det vara svårt att hitta ett operaverk som passar då det, som i år, är sju sopraner och en baryton i klassen. Det finns inte många, om ens någon, opera med den sångar-besättningen. Lösningen i år blev en förkortad version av Christoph Willibald Glucks opera ”Paris och Helena” där samtliga roller kreeras av kvinnor.
Men, vår baryton då? Vi har löst detta lilla problem genom att låta Helenas make, Kung Menelaos, få vara med fastän han inte ingår i Glucks opera. Vi lånade helt enkelt Menelaos-gestalten och hans musik från Jaques Offenbachs operett ”Sköna Helena”. Måhända kan det kallas fräckt, men det fungerar.
Detta jubileumsår för Musikkonservatoriet slår vi på stort med kör i vår operauppsättning. För samtliga elever vid skolan ingår vokalträning och körsång i utbildningen. Vi är bortskämda med fin körklang och nu kommer den att höras också i vår opera.
Regissör är Per-Erik Öhrn. Han utbildade sig till operasångare (baryton) vid Operahögskolan i Göteborg och har arbetat som skådespelare på Östgötateatern och Uppsala Stadsteater och som sångare och regissör på Stora Teatern i Göteborg och Norrlandsoperan. Han har regisserat drygt femtio produktioner på Vadstena-Akademien, Norrlandsoperan, Riksteatern, Sveriges Television, Drottningholms slottsteater, Stora Teatern, Malmö Opera med flera teatrar och översatt operor av bland annat Mozart, Rossini, Haydn, Domenico Cimarosa, Kurt Weill, Jaques Offenbach, Antonin Dvorák och Alfred Schnittke. Från 1986 till 1991 var han konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien och 1977–1978 samt 1988–1996 konstnärlig ledare för Norrlandsoperan. Från 1997 till 2006 hade han samma uppdrag vid Drottningholms slottsteater. Per-Erik Öhrn har också varit professor i musikdramatisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet och undervisat vid Operahögskolan i Stockholm. Bättre kan vi inte önska oss. Därtill måste vår eminenta pianist Ingela Ekström framhållas, inte bara som musikalisk ledsagare utan också som den som skapat och sytt enastående kostymer till samtliga medverkande.
Förutsättningarna finns alltså för, vad vi hoppas blir, en njutbar föreställning och för att Kristinehallen ska fyllas till bristningsgränsen den 1 juni kl. 19.00. VÄLKOMNA! Bilder från repetitionerna: Klicka här!
April 2018
Anita Soldh, hovsångerska och ansvarig för sångarutbildningen vid Musikkonservatoriet Falun
Per-Erik Öhrn, regissör