SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp
Musikkonservatoriet Falun - KU Komposition

Komposition Eftergymnasial Utbildning

Inriktning komposition

Kombinationen klassiskt, jazz och folkmusik på hög nivå under samma tak, finns oss veterligen ingen annanstans i Sverige, förutom vid några av landets musikhögskolor. Också vår kompositionslinje ryms inom skolans väggar, så här får du som gått ut gymnasiet och på allvar vill förbereda dig för musikhögskolestudier en ytterst kreativ miljö!

Som alla eftergymnasiala utbildningar i Sverige har Musikkonservatoriet Falun en avgift. För dig som startar hösten 2024 kommer avgiften vara 15 000 per termin. Utbildningen har riksintag till de totalt 35 platserna för de olika inriktningarna inom musik och är studiemedelsberättigad för dig som fyllt 20 år.

Kompositionsutbildningen vänder sig till dig som vill skaffa en gedigen grund för att skapa musik eller som förberedelse inför fortsatta högre studier. Utbildningen är uppbyggd för att möta den snabba utvecklingen inom komposition, där allt fler influenser och genrer påverkar det konstnärliga uttrycket. Elevens egen kreativitet och personliga uttryck är i fokus. Traditionellt tonsättande och grundläggande kunskaper kompletteras med det senaste inom musikteknologi och datorgenererat musikskapande. Unikt för utbildningen är att eleverna läser komposition i kombination med studier på ett instrument alternativt solosång.

I ämnet ljudproduktion har vi ett nära samarbete med Ljud- och musikproduktionsprogrammet vid Högskolan Dalarna – en av Sveriges största utbildningar inom området. Här får våra kompositionselever möjlighet att medverka vid inspelningsprojekt i professionell studiomiljö i samarbete med studenter vid Högskolan Dalarna och under vägledning av yrkesverksamma kompositörer och ljudtekniker.
Vid den årliga festivalen ”Ljudvågor” i Visby framför Musikkonservatoriets elever musik skriven av studenterna vid Gotlands tonsättarskola.  Musikkonservatoriet Falun erbjuder även eleverna ett unikt samarbete med en professionell symfoniorkester, nämligen Gävle Symfoniorkester, som en gång per år framför musik skriven av eleverna.

Under dina två studieår vid Musikkonservatoriet Falun får du:

Varje vecka:

  • En individuell lektion per huvudämne, med möjlighet att komplettera med två lektioner i ett av huvudämnena
  • En gemensam lektion i dina huvudämnen
  • En lektion i kammarmusik och ensemble
  • Undervisning i de musikteoretiska ämnena gehör, satslära, musiklära och musikhistoria

Dessutom får du

  • Mästarkurser med framstående musiker och solister
  • Piano som biinstrument
  • Symfoniorkester och kammarorkester
  • Vokal träning
  • Körsång

I kompositionsutbildningen vid Musikkonservatoriet läser du komposition i kombination med ett huvudinstrument. Detta ger en bred utbildning där kompositionsstudierna är starkt förankrade i musicerandet. 

Fördelningen mellan de två huvudämnena bestämmer du själv – kanske upptäcker du att det enbart är ett av ämnena du verkligen skulle vilja satsa på.

 

Nyfiken på kompositionsstudier? Delta i vår kompositionskurs online!

För mer information klicka HÄR!