SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp

Blåsspets Falun

Blåsspets Falun 2023-24

 

Nationell blåskurs med fokus på ensemble- och orkesterspel

Är du mellan 13-19 år och spelar blåsinstrument? Nu har du möjlighet att söka till vår blåsspetskurs som startar hösten 2023. Kursen anordnas av Musikkonservatoriet Falun, i samarbete med Musik i Dalarna och med bidrag från Kulturrådet. 

Blåsspets Falun är både för dig som vill arbeta med musik i framtiden och dig som gå andra utbildningar men vill mer och som söker utmaningar inom ditt spelande.

Här får du möjlighet att spela ihop med andra i t.ex. blåskvintetter och brasskvartetter, på en nivå som är utöver den du idag möter inom verksamheten på den egna musik- och kulturskolan. I Blåsspets Falun kommer du att undervisas av professionella musiker från bland annat Dalasinfoniettan på just ditt instrument och få ett socialt sammanhang med andra blåselever på samma nivå. Vårt mål är att du ska känna en drivkraft att fortsätta att utvecklas med ditt instrument.

Kursinnehåll

Kursen består av fyra helger under läsåret varav den sista helgen som avslutas med konsert. Fokus ligger på spel i kammarmusikensembler men omfattar också masterclass på det egna instrumentet samt spel i stor blåsensemble ledd av en dirigent. Under kurshelgerna ingår också undervisning i musikalisk gestaltning, ergonomi och andning, mental träning samt sociala aktiviteter. 

Repertoaren kommer att anpassas och arrangeras utifrån deltagarnas nivå och instrument.

Kursen hålls på följande helger.

2023:

6-8 oktober (v.40) 

24-26 november (v.47)

2024:

9-11 februari (v.6)

3-5 maj (v.18)

Lärare

Professionella blåsmusiker från bland annat Dalasinfoniettan.

Praktisk information

Kursen är kostnadsfri för deltagarna. Mat och logi ingår, övernattning sker gemensamt i Musikkonservatoriet Faluns lokaler. På skolan finns också goda möjligheter till egen övning och till spontana samarbeten. 

Varför startar vi Blåsspets Falun?

Sverige har brist på blåsmusiker. Det finns få svenska studenter på musikhögskolornas blåsutbildningar. Både professionella och amatörorkestrar har svårt att rekrytera blåsare. I kulturskolorna undervisar lärarna ofta på flera olika blåsinstrument och eleverna möter kanske aldrig en lärare med utbildning på sitt instrument.

Vi vill bidra till utvecklingen av ett livskraftigt blåsmusik-Sverige.

Ansökan

Ansökan till Blåsspets Falun sker digitalt, nedan kan du läsa hur du söker. 

För att ansöka till Blåsspets Falun behöver du göra en videoinspelning. Det går bra att använda en mobiltelefon. Du lägger sen upp filmen på Youtube och e-postar länken till oss. Din video behöver inte publiceras offentligt. 

Inspelningen skall göras på ett sådant sätt att du syns i helfigur och inte är skymd av till exempel notställ. Se också till att inspelningsvinkeln är samma som om du skulle ha provspelat på plats inför en jury, det vill säga nästan i profil med ditt blåsinstrument i riktning mot kameran.

Det är viktigt att det framgår på inspelningen vem som spelar och vad som spelas. Texta därför tydligt på ett vanligt A4-papper ditt för- och efternamn, samt tonsättare och titel på det du ska spela. Börja din film med att hålla upp pappret framför kameran, och fortsätt sen att filma när du spelar. 

På inspelningen ska du spela ett valfritt solostycke. Det går bra att ha ackompanjemang, men det är inte obligatoriskt.

Några dagar efter att du skickat in din ansökan kommer att bli kontaktad på mejl för att boka in en tid för en online-intervju. Vid intervjun får du berätta varför du vill delta i Blåsspets Falun, om du har ensemblevana och om notläsning. Du  har också möjlighet att ställa frågor vid detta tillfälle.

 

I mejlet behöver du också skriva:

  • För- och efternamn
  • Födelsedag och år
  • Instrument
  • Adress, postnummer och ort
  • Telefonnummer till dig
  • Namn och telefonnummer till vårdnadshavare (om du är under 18 år)

Skicka youtube-länkarna samt ovanstående information per e-post till
blasspetsfalun@musikkonservatoriet.se

Ansökan är öppen hela augusti 2023

 

OBS! För säkerhets skull bör du spara din film i några veckor innan du raderar den. Det kan hända att något krånglar på vägen, och i så fall kan vi behöva be dig att skicka länken igen.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor!

Zanna Brodin, kurssamordnare Blåsspets Falun: zanna.brodin@musikkonservatoriet.se,  070- 86 35 877

Blåsspets Falun: blasspetsfalun@musikkonservatoriet.se

Petronella Brehm, rektor Musikkonservatoriet: petronella.brehm@musikkonservatoriet.se, 073-866 10 94

 

I enlighet med GDPR kommer e-post med youtubelänkar att raderas när antagningsprocessen är avslutad.