SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp
Musikkonservatoriet Falun - Gymnasium Komposition

Komposition Gymnasium

Gymnasial spetsutbildning med riksrekrytering

Musikkonservatoriet Falun erbjuder ett gymnasium med en estetisk spetsutbildning med riksintag. Endast ett fåtal skolor i Sverige har liknande utbildning, och kraven som ställs för att få driva en estetisk spetsutbildning är stora.

I kraft av Sveriges i särklass största erfarenhet på området, tillsammans med det faktum att Musikkonservatoriets lärarkår är mycket välutbildad och kompetent, uppvisar Musikkonservatoriet Falun en enastående statistik när det gäller att slussa unga begåvningar till vidare studier på musikhögskolor i Sverige och utomlands.

Kombinationen klassiskt, jazz och folkmusik på hög nivå, under samma tak dessutom, finns oss veterligen ingen annanstans i Sverige, förutom vid några av landets musikhögskolor. 

Lägger man därtill att vi har en kompositionslinje inom skolans väggar så 
får du en ytterst kreativ miljö som gymnasieelev med musik som huvudintresse!

Utbildningen är uppbyggd för att möta den snabbt föränderliga utvecklingen inom komposition, där allt fler influenser och genrer påverkar det konstnärliga uttrycket och där det traditionella tonsättandet kompletteras med modern teknologi.

Utbildningens fokus ligger på elevens egen kreativitet och personliga uttryck, men ger samtidigt grundläggande kunskaper i komposition. Unikt för kompositionsutbildningen vid Musikkonservatoriet Falun är att man läser komposition i kombination med studier på ett instrument alternativt solosång.

Musikkonservatoriet tillhandahåller det senaste inom musikteknologin och datorgenererat musikskapande. Lägg där till skolans övriga utbildningar inom klassikt, jazz och folkmusik som så får du en ytterst kreativ miljö och en bred plattform för ditt musikskapande.

Man läser också ljudproduktion. I detta ämne har vi ett nära samarbete med Ljud- och musikproduktionsprogrammet vid Högskolan Dalarna som är en av Sveriges största utbildningar inom området. Detta innebär bl.a. medverkan vid inspelningsprojekt i professionell studiomiljö i samarbete med studenter vid Högskolan Dalarna och med vägledning av yrkesverksamma kompositörer och ljudtekniker.
Vid den årliga festivalen ”Ljudvågor” i Visby framför skolans elever musik skriven av studenterna vid Gotlands tonsättarskola. Vid detta unika samarbete ges stora möjligheter att möta andra kompositionsstudenter.

Dessutom kan Musikkonservatoriet Falun erbjuda ett unikt samarbete där eleverna får möta en professionell symfoniorkester, nämligen Gävle Symfoniorkester, som en gång per år framför musik skriven av eleverna.

Utbildningen vänder sig till dig som vill skaffa en gedigen grund för att skapa musik eller för fortsatta högre studier.

Under dina tre studieår vid Musikkonservatoriet Falun får du:

Varje vecka:

 • En individuell lektion per huvudämne, med möjlighet att komplettera till två lektioner i ett av huvudämnena
 • En gemensam lektion i dina huvudämnen
 • En lektion i kammarmusik och ensemble
 • Undervisning i de musikteoretiska ämnena gehör, satslära, musiklära och musikhistoria

Dessutom får Du:

 • Mästarkurser med framstående musiker och solister
 • Piano som biinstrument
 • Symfoniorkester och kammarorkester
 • Operaprojekt
 • Vokal träning
 • Körsång
 • Individuella val 200 poäng
Timplan

» Ladda ned här (PDF)

Anmäl dig

» Gå till ansökningsformuläret

Viktiga datum inför HT-19

Ansökningen öppnar 1/11 -18. Oss tillhanda senast 15/2 -19.
Inträdesprov 18/3 – 20/3 -19.