SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp
Musikkonservatoriet Falun - Gymnasium Komposition

Komposition Gymnasium

Gymnasial spetsutbildning med riksrekrytering

Musikkonservatoriet Falun erbjuder ett gymnasium med en estetisk spetsutbildning med riksintag. Endast ett fåtal skolor i Sverige har liknande utbildning, och kraven som ställs för att få driva en estetisk spetsutbildning är stora.

I kraft av Sveriges i särklass största erfarenhet på området, tillsammans med det faktum att Musikkonservatoriets lärarkår är mycket välutbildad och kompetent, uppvisar Musikkonservatoriet Falun en enastående statistik när det gäller att slussa unga begåvningar vidare till studier på musikhögskolor i Sverige och utomlands.

Kombinationen klassiskt, jazz och folkmusik på hög nivå under samma tak, finns oss veterligen ingen annanstans i Sverige, förutom vid några av landets musikhögskolor. Också vår kompositionslinje ryms inom skolans väggar, så här 
får du en ytterst kreativ miljö som gymnasieelev med musik som huvudintresse!

Kompositionsutbildningen vänder sig till dig som vill skaffa en gedigen grund för att skapa musik eller för fortsatta högre studier. Utbildningen är uppbyggd för att möta den snabba utvecklingen inom komposition, där allt fler influenser och genrer påverkar det konstnärliga uttrycket. Elevens egen kreativitet och personliga uttryck är i fokus. Grundläggande kunskaper i komposition och traditionellt tonsättande kompletteras med det senaste inom musikteknologi och datorgenererat musikskapande. Unikt för utbildningen är att eleverna läser komposition i kombination med studier på ett instrument alternativt solosång.

I ämnet ljudproduktion har vi ett nära samarbete med Ljud- och musikproduktionsprogrammet vid Högskolan Dalarna – en av Sveriges största utbildningar inom området. Här får våra kompositionselever möjlighet att medverka vid inspelningsprojekt i professionell studiomiljö i samarbete med studenter vid Högskolan Dalarna och under vägledning av yrkesverksamma kompositörer och ljudtekniker.
Vid den årliga festivalen ”Ljudvågor” i Visby framför Musikkonservatoriets elever musik skriven av studenterna vid Gotlands tonsättarskola. Musikkonservatoriet Falun erbjuder dessutom eleverna ett unikt samarbete med en professionell symfoniorkester, nämligen Gävle Symfoniorkester, som en gång per år framför musik skriven av eleverna.

Under dina tre studieår vid Musikkonservatoriet Falun får du:

Varje vecka:

 • En individuell lektion per huvudämne, med möjlighet att komplettera till två lektioner i ett av huvudämnena
 • En gemensam lektion i dina huvudämnen
 • En lektion i kammarmusik och ensemble
 • Undervisning i de musikteoretiska ämnena gehör, satslära, musiklära och musikhistoria

Dessutom får Du:

 • Mästarkurser med framstående musiker och solister
 • Piano som biinstrument
 • Symfoniorkester och kammarorkester
 • Operaprojekt
 • Vokal träning
 • Körsång
 • Individuella val 200 poäng

Nyfiken på kompositionsstudier? Delta i vår kompositionskurs online!

Klicka HÄR här för mer information.