SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp

GONG Percussion

GONG Percussion, Musikhögskolan i Malmö. Vinnare av Ung och lovande 2015. Musikerna träffades när de gick på Musikkonservatoriet Falun.

Johan Söderholm, Frans Klingfors, Petter Hedbom och Joel Eliasson är slagverksensemblen GONG Percussion. Tidigare var också Malin Sjökvist medlem i ensemblen. De gick alla på Musikkonservatoriet Falun mer eller mindre samtidigt, mellan åren 2008–2011.

För några år sedan studerade alla vid Musikhögskolan i Malmö. Frans och Johan har även studerat vid Det Konglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

Deras slagverksensemble bildades på Musikkonservatoriet i Falun. De berättar alla att tiden vid Musikkonservatoriet Falun har betytt oerhört mycket. För Malin Sjökvist var det kanske den bästa tiden i hennes liv och hon ser tillbaks på Musikkonservatoriet Falun med stor glädje och nostalgi. 

– Jag utvecklades på många sätt av att flytta till Falun redan som femtonåring. Jag lärde mig att ta ansvar och mådde väldigt bra av komma till en plats där man mötte likasinnade och jag utvecklades även musikaliskt och tekniskt genom fantastiska och engagerade lärare. 

– Det finns ingen annan plats som skulle kunna ha skapat de möjligheter som Musikkonservatoriet Falun gjorde för mig i mitt framtida liv som musiker, det går inte att få bättre undervisning! Min instrumentallärare (Magnus Einarsson) brann verkligen för oss elever och vi fick både komma med egna initiativ om vad vi ville spela, samt lära oss att arrangera konserter och ta ansvar för allt runt omkring musiken. Inför sökningar till musikhögskolorna fick vi ta extra lektioner i Falun men även i andra städer i samband med sökningen om vi och läraren befann oss i samma stad. Jag kände ett stort stöd under hela min tid i Falun.

Den andra undervisningen med exempelvis gehör, satslära och piano var också utvecklande. Malin berättar att grunderna hon fick i Falun varit till stor hjälp i hennes fortsatta studier.

– Den sociala miljön på Musikkonservatoriet Falun är väldigt speciell. Det kändes som att vi var en enda stor familj på skolan. Under mina tre år såg jag inte ens någon antydning till mobbning eller utanförskap. I och med att många flyttade hemifrån umgicks man väldigt mycket både i övningspauser och på kvällarna hemma hos varandra, men också i köket på skolan där man lagade de flesta middagarna. Vi tror att 90% av vår matlagning gjordes där! Än idag har vi kontakt med människor från tiden i Falun; vissa har vi träffat varje dag på musikhögskolan och andra stöter man på vid andra skolor eller konserter. Man skapade vänner för livet.

Leif Åke Wiklund

www.gongpercussion.se

Vill du se ett klipp så kan du klicka här!