SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp
Musikkonservatoriet Falun - Gymnasiet Klassisk Musik

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Här hittar du Musikkonservatoriets Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2024/2025

 

 

Omfattning

Verksamheten vid Musikkonservatoriet Falun omfattar dels en gymnasieutbildning i musik med Region Dalarna som huvudman, och dels en konst- och kulturutbildning på uppdrag av Musik i Dalarna. Denna plan omfattar all verksamhet vid Musikkonservatoriet Falun, skolförlagd och arbetsplatsförlagd och gäller för samtliga elever/studerande och all personal. I det fall vårdnadshavare finns omskrivet, gäller i detta fall för elev som inte är myndig. 

Vårt mål

Vi eftersträvar en skola med en öppen och fri atmosfär, där alla kan känna sig värdefulla och respekterade för den man är. Vid Musikkonservatoriet Falun arbetar rektor och personal aktivt för att motverka alla tendenser till diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Skolan ska vara en trygg plats för alla och där medmänsklighet, respekt och hänsyn är centrala begrepp. 

En ledstjärna för oss är att alla elever/studerande ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och med varandra. Alla ska känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin individualitet. 

Bestämmelser 

Bestämmelser om åtgärder mot kränkande behandling återfinns dels i 6 kapitlet skollagen (2010:800), dels i de delar av diskrimineringslagen (SFS 2008:567) som rör utbildningsområdet. Till detta kommer bestämmelserna i förordningen om Konst- och kulturutbildningar (SFS 2013:871). Syftet med dessa bestämmelser är att skydda elever/studerande mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 

Skolan är skyldig att varje år göra en plan mot diskriminering och kränkande behandling enligt diskrimineringslagen och en årlig plan enligt skollagen. Vi har valt att sammanföra dessa planer till en plan. I planen beskrivs främjande och förebyggande åtgärder samt rutiner när kränkning, hot eller mobbning misstänks eller upptäcks. 

Syfte 

Syftet med planen är att förebygga och förhindra kränkande behandling samt att åstadkomma en bra arbetsmiljö för alla. Den syftar också till att främja elevernas/studerandes/personalens lika rättigheter och förebygga samt förhindra ageranden och uttryck som motverkar detta. 

Ansvar 

Rektor är ytterst ansvarig för att planen mot diskriminering och kränkande behandling upprättas, efterlevs och utvärderas årligen. Rektor ansvarar också för att personalen kontinuerligt utbildas för att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling. 

Varje anställd/uppdragstagare ansvarar för sina handlingar och att planen efterlevs. I skollagen finns ett uttryckligt förbud för huvudmannen och personalen att utsätta en elev för kränkande behandling. Att ta ställning mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att så tidigt som möjligt bry sig, ha mod att fråga och lägg sig i utan att kränka. 

Elever/studerande har ett stort ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö och till goda relationer med både personal och andra elever/studerande. Ansvaret handlar om att ta del av och respektera och agera utifrån skolans värdegrund och ordningsregler. 

I de fall diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling sker i samband med skolverksamheten ska personal och rektor se till att omständigheterna utreds och eventuella åtgärder vidtas för att förhindra att detta fortsätter. 

 

Uppföljning och utvärdering 

Planen mot diskrimingering och kränkande behandling är en del av skolans systematiska kvalitetsarbete. Skolan genomför årligen en elevenkät och resultaten ligger till grund för utvärdering av målen samt bildar underlag för utvecklingsarbetet, bland annat inom det främjande och förebyggande området. Synpunkter som kommer fram vid utvecklingssamtalen tas upp på personalmötet. Planen mot diskriminering och kränkande behandling upprättas och följs upp årligen. 

Utvärdering av 2023/24 och planering inför 2024/25. 

Vår skola har fördelar i att vara liten och att alla har ett gemensamt, engagerat intresse för musik. Det innebär också att problem uppmärksammas snabbt och kan åtgärdas på ett tidigt stadium. Elevenkäter visar att det finns en hög grad av vi-känsla bland såväl personal som elever/studerande. 

Under läsåret 2023/24 har diskussioner hållits inom de gymnasiegemensamma ämnena om allas lika värde och om kränkande särbehandling. Ämnen som har berörts är bland annat, bystander-upstander, identitet och språk, mänskliga rättigheter och barnkonventionen, etik och moral etc. Lärarna arbetar kontinuerligt med sociala mediers påverkan och källkritik.  

Den årliga elevenkäten genomfördes i juni 2024, och innehöll frågor om förekomsten av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkningar. Pga av tekniska utmaningar besvarades enkäten endast av ca en tredjedel av elevgruppen, men resultaten liknar mycket tidigare års resultat och även resultaten från Skolinspektionens elevenkät som gjordes i februari, så vi bedömer ändå att resultaten är relevanta att utgå ifrån i arbetet med att ta fram den nya planen. 

 

Resultat från elevenkäten juni 2024

 

Fråga ofta ganska ofta ganska sällan aldrig ingen åsikt
Det händer att elever blir utsatta för kränkande behandling av andra elever 0% 4% 46% 29% 21%
Det förekommer sexuella trakasserier på skolan 0% 0% 12% 50% 38%

 

Fråga helt delvis ingen åsikt delvis emot helt emot
Jag känner mig trygg på skolan 75% 25% 0% 0% 0%
Jag har kompisar som jag tycker om att umgås med 92% 4% 0% 4% 0%
Om jag skulle känna mig kränkt eller trakasserad vet jag någon på skolan som jag kan vända mig till 50% 25% 17% 8% 0%
Jag kan rekommendera Musikkonservatoriet till vänner och bekanta 88% 4% 0% 8% 0%

 

Enkäterna visar att eleverna i mycket hög grad upplever att de har kompisar att vara med och att de i låg grad upplever att det förekommer mobbning och kränkande behandling. Enkäternas frisvar visar också att det finns ett önskemål att skolan ska arbeta mer aktivt för psykisk hälsa och andra elevhälsorelaterade ämnen. Vi ser även behov av att fortsätta jobba med att minska elevernas upplevelse av stress och att vi behöver vara ännu mer tydliga med vart man som elev kan vända sig om man behöver någon vuxen att prata med av olika anledningar. Vi behöver göra ett arbete för att förtydliga vissa frågor på enkäten, och vidta åtgärder för att få upp svarsfrekvensen, vilken vi tror förbättras om vi till exempel planerar in enkäten till ett tidigare datum. Då kommer vi också få en bättre chans att följa upp resultaten med eleverna i anslutning till att den görs.

Planen mot diskriminering och kränkande behandling har under året lagts ut på skolans hemsida. 

 

Förebyggande och främjande insatser läsåret 2024/2025

Under läsåret 2024/25 kommer vi att lägga särskild vikt vid att förankra planen mot diskriminering och kränkande behandling hos elever/studerande och personal, och vara extra tydliga om vart eleverna kan vända sig om de behöver stöd och vart de vänder sig om de upplever att de själva eller någon annan blir utsatt för kränkande behandling.

Vi kommer att göra en riktad enkät under höstterminen. för att få bättre underlag kring frågan “det händer att elever blir mobbade eller utsatta för kränkande behandling”. Även om svaret i förra årets elevenkät var “ganska sällan” behöver vi ställa fördjupande frågor till eleverna för att ta reda på vad som ligger bakom deras svar på frågan . Vi kommer också att genomföra gruppdiskussioner med eleverna i mindre grupper, ledda av lärare på skolan. Till grund för diskussionerna ligger frågor bland annat tagna ur skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Sammanfattning från dessa diskussioner diskuteras sen på ett efterföljande lärarmöte. Frågorna tas också upp i samband med de regelbundna utvecklingssamtalen höst och vår. 

Vi ska genomföra den årliga elevenkäten i februari, för att öka svarsfrekvensen, och samtidigt förtydliga några av frågorna. Frågor om förekomsten av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkningar ingår i vår årliga elevenkät och utgör underlag för eventuella åtgärder. 

Vi ska diskutera i personalgruppen hur vi kan prata med eleverna om deras upplevda stress för att hjälpa dem hantera arbetstoppar och upplevda prestationskrav.

Vi kommer att samarbeta med elevskyddsombuden när vi planerar innehållet i enkäter och diskussioner för att göra elever/studerande mer delaktiga i arbetet.

Inom de gymnasiegemensamma ämnena fortsätter arbetet med diskussioner om allas lika värde och kränkande särbehandling samt användning av sociala medier och hur vi förhåller oss till varandra genom dessa plattformar. Områden som tas upp i de gymnasiegemensamma ämnena under läsåret 24/25 är: diskussioner kring mänskliga rättigheter och skyldigheter, diskussioner om vad som är diskriminering, identitet och sexolekter, rasism, bystander – upstander, etik och moral – diskussioner om vad ett gott samhälle är, arbete kring islamofobi och antisemitism , sex och samlevnad, normer och hur man ska vara mot varandra, samarbetsövningar i idrott för att stärka gemenskap bland elever

 

Hantera kränkande särbehandling 

Är du elev/studerande och blir utsatt för mobbning, våld eller kränkande behandling, vill vi att du omgående kontaktar någon i personalen som du har förtroende för. Samma sak gäller om du känner någon som är utsatt eller som kränker andra elever/studerande. 

Är du vårdnadshavare och misstänker att någon, ditt barn eller annan elev, utsätts för kränkande behandling önskar vi att du kontaktar mentor, huvudinstrumentlärare eller skolans rektor. 

Är du anställd eller arbetar på uppdrag med skolans elever/studerande och upptäcker kränkande behandling, våld eller mobbning av andra vid skolan är du skyldig att reagera och att kontakta rektor.  Du har ett ansvar att vara förebild för elever/studeranden genom att själv leva upp till skolans plan. 

 

Arbetsgång

Elev/studerande kränker annan elev/studerande 

  • Mentor/annan ur personalen/rektor samtalar snarast möjligt med den som upplevt sig kränkt och dokumenterar detta. Rektor informeras.
  • Kontakt tas och samtal genomförs med den eller de som påstås kränka. En överenskommelse träffas om att handlingarna ska upphöra.
  • För omyndiga elever kontaktas parternas vårdnadshavare.
  • Frågan följs upp med parterna (tidpunkt efter överenskommelse) för att kontrollera att kränkningarna upphört. Möten dokumenteras. 

 

Skolans personal kränker elev/studerande

Om en elev/studerande/vårdnadshavare/personal upplever att elever/studerande kränks av anställda ska rektor omedelbart informeras. Om det är någon ur personalen som utsatt en elev för kränkning ska den anställde inte hålla i samarbetet med elev/vårdnadshavare. 

  • Rektor träffar den som känner sig kränkt. Mötet dokumenteras. 
  • Rektor kontaktar vårdnadshavare i de fall eleven är omyndig och informerar om vad som hänt och beskriver den tänkta arbetsgången. Tiden för kontakten dokumenteras. 
  • Rektor träffar den som uppges ha kränkt, om så önskas tillsammans med facklig representant. Mötet dokumenteras.
  • Rektor utreder och vidtar de åtgärder som bedöms nödvändiga. Åtgärderna dokumenteras.
  • Rektor har uppföljningssamtal med båda parter (tidpunkt efter överenskommelse) för att kontrollera att kränkningarna upphört. Då dokumenteras detta och ärendet avslutas. 

 

Av elev/studerande mot personal 

  • Rektor samtalar med berörd personal och påbörjar en dokumentation 
  • Rektor kontaktar den eller de som påstås kränka och en överenskommelse görs för att handlingarna ska upphöra. Dokumentation sker.
  • I förekommande fall kontaktas omyndig elevs vårdnadshavare 
  • Uppföljning med båda parter sker av rektor (tidpunkt efter överenskommelse). Uppföljningen dokumenteras. 

 

7 oktober 2024

Petronella Brehm
Rektor
Musikkonservatoriet Falun

 

Några viktiga länkar

www.do.se 

www.barnombudsmannen.se 

Barn- och elevombudet, beo.skolinspektionen.se

www.bris.se 

www.friends.se 

www.raddabarnen.se 

www.skolverket.se 

www.rfsu.se

 

Från Skollagen (2010:800)  6 kap. 10 §:

“En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.”