SKICKA DIN ANSÖKAN Musikkonservatoriets logotyp
Musikkonservatoriet Falun - Föräldrar

Föräldrar

Föräldrarnas funderingar

När man börjar gymnasiet är man femton eller sexton år gammal. Vi vet att många föräldrar tvekar och känner stor oro inför tanken att släppa iväg sin dotter eller son till en annan stad. (En del föräldrar betraktar till och med detta som en omöjlighet.)

Denna oro är fullt förståelig; man är ju trots allt inte så gammal när man är sexton. Hur fungerar det med bostad; vad händer om mitt barn blir sjukt; kanske de hamnar i dåligheter; är det någon som har koll på mitt barn när han eller hon bor ensam i Falun?

Vi har tagit hand om ungdomar sedan 1967

Musikkonservatoriet har funnits i över 50 år. Detta innebär att en lång erfarenhet inom musik, pedagogik och handledning samlats ihop. Men också en stor mängd kunskap om unga människors behov. (Musikkonservatoriet Faluns ledstjärna är att man inte kan utvecklas bra om man inte mår bra. Denna insikt har funnits hela tiden och bara växt sig starkare.) Lusten och glädjen att musicera och växa som musiker och människa är det centrala i den pedagogik som råder vid Musikkonservatoriet Falun.

Eleverna tillbringar mycket tid på skolan eftersom där finns såväl elevkök som tvättstuga, datasal och duschrum att tillgå mellan 06.00 och 23.00. Ofta finns även lärare här ända till kvällstid. På Musikkonservatoriet Falun är skoldagen så mycket mer än det som händer mellan 08.00 och 15.00. Skolarbetet, övandet, det sociala livet, det sociala skyddsnätet och fritiden hänger intimt samman.

Vi hoppas här kunna ge information som ska vara till nytta både för dig som förälder och för ditt barn. Här kan du läsa om hur vårt skyddsnät fungerar, hur du kan få ytterligare information och även kommentarer från föräldrar som nyligen haft sina ungdomar hos oss under tre års gymnasiestudier.

Kvalitet

Vi har ett enastående resultat över tid som vi är mycket stolta över – under de senaste tolv åren har 97,6 % av de gymnasieelever som sökt musikhögskolorna också antagits! Vilken annan skola uppvisar ett sådant resultat?
» Läs här för statistik om vidare studier mm. Eller » Läs Skolverkets elevenkät som visar hur eleverna ser på skolan och på sin utbildning

Lärartäthet – en trygghet

Det arbetar ungefär 30 lärare på Musikkonservatoriet, kärnämneslärarna oräknade. Av dessa är 15 fast anställda. Antalet elever är ungefär 85. Lärartätheten är alltså mycket hög per elev räknat. Vi vågar påstå att den är högre än i någon annan gymnasieskola i Sverige. Detta medför att varje elev blir sedd i betydligt högre grad än på ett nationellt program, och en daglig nära dialog mellan elever och lärare samt mellan olika lärare säkerställer att samtliga elevers situation är bekant för huvudlärare och skolledning.
Utvecklingssamtal, där ni som föräldrar har möjlighet att delta, liksom elevvårdskonferenser sker varje termin. Finns funderingar kring elevens välbefinnande kontaktas hemmet.

Elevinflytande

Elevinflytandet har alltid varit viktigt på Musikkonservatoriet. Utvärderingar görs dels genom regelbundna elevenkäter och framförallt genom en större årlig enkät om skolan i största allmänhet. Elevrepresentanter och lärarkår diskuterar de frågor som tagits upp i enkäten. Vad tycker eleverna som går på Musikkonservatoriet Falun läsåret 2019/20? » Läs här!

Skollunch

Alla elever på Musikkonservatoriet äter lunch på Landstingets Restaurang Gastronomen varje skoldag. För gymnasieelever är detta givetvis gratis. För elever på KU så kostar det 75 kr för enstaka mål, men om man binder sig för alla skolluncher under en termin blir kostnaden per måltid 43 kr. Maten är av mycket god kvalitet, med valfrihet och salladsbuffé. Tidigare åt eleverna på Kristineskolan, och alla vittnar om att det blivit en stor förbättring att få äta på Gastronomen. Bra mat är en förutsättning för att kunna arbeta effektivt och en central del i vårt hälsobefrämjande arbete med våra elever.

Har du frågor?

Om du vill unna ditt barn en förstklassig utbildning, en gymnasietid fylld av glädje och personlig utveckling samt bästa tänkbara grund för ett liv som proffsmusiker, skicka honom eller henne till Falun. Har du funderingar, tveka inte att höra av dig. Vi svarar mer än gärna.

» Gå till sidan om våra lärare för att hitta kontaktinformation till någon av lärarna.

Du kan även besöka oss för att bilda dig en uppfattning. Hör av dig så är du välkommen vilken dag som helst. Vi har dessutom öppet hus en lördag i oktober varje år.

Uttalanden från andra föräldrar

Här hittar du utlåtanden från andra föräldrar. Vi har bett några föräldrar, vars barn nyligen tog studenten på Musikkonservatoriet och som kommer från olika delar av landet, att skriva några rader till just dig. De meddelar här något om hur det är att vara förälder till ett barn som studerar på Musikkonservatoriet Falun, och de vänder sig till dig med information de tror att du är intresserad av.

Här nedan har följande föräldrar uttalat sig om skolan:

Marita och Niklas Nilsson

Vedum

Kajsa ”Kavat” flyttar till Falun

Vår dotter Kajsa kommer och säger att hon vill till Falun! Där finns Musikkonservatoriet och Kajsa som spelat tvärflöjt sedan mellanstadiet ville ha skjuts dit för att hon skulle ”spela upp” och bli antagen och få en plats på denna skola. Vi hade inte en aning om att denna skola fanns överhuvudtaget så svaret blev såklart nej… Det kändes övermäktigt att köra Kajsa 76 mil bara för att hon skulle spela tvärflöjt några minuter.

Far i huset var vid detta tillfälle utomlands och kunde inte göra mycket åt saken. Kajsa som är en målmedveten och självständig tjej, tog då saken i egna händer. Bokade tågbiljett från Herrljunga till Falun! Och för mig återstod bara att snällt skjutsa henne till tåget. Under den färden på ca 1 mil fick Kajsa höra hur onödigt detta var och att det säkert inte skulle bli något av det… Då anade jag inte hur fel jag hade… Kajsa tog sig fram till Falun trots spårfel, förseningar och ändrade avgångar. Hon hade telefon/mailkontakt med personalen på skolan som även kom och mötte henne på stationen i Falun. Vilken service och vilken fantastisk skola det är. Och redan på tåget hem fick hon reda på att hon var antagen. Tji fick jag…

Kajsa är nu inne på sitt andra år på Musikkonservatoriet och verkar stortrivas. Skolans generösa öppettider gör det möjligt att öva på sitt instrument och umgås med kompisar. Vi har varit på öppet hus i skolan och varit på konserter och insett att Kajsa har hamnat i den bästa av världar. Engagerade lärare/personal och målmedvetna elever som får syssla med de dom är intresserade av. Vi har inte oroat oss alls över att Kajsa hamnat så långt hemifrån och hon har utvecklats både socialt och framförallt i sitt flöjtspelande. Vi är så tacksamma över att Musikkonservatoriet Falun finns och att Kajsa ”Kavat” stod på sig den där dagen i juni.

Marita Nilsson

Niklas Nilsson

Vedum

 

Birgitta Yman

Borås

Vi bor i Borås, en mellanstor stad med en stor Kulturskola. Jag är tvärflöjtslärare och kör- och orkesterledare där, så det var självklart för oss att mina tre döttrar deltog i Kulturskolans verksamheter. Där lades en bra grund för deras fortsatta musicerande.

De har alla föredragit den klassiska musiken redan tidigt i livet, och huvudinstrumenten blev två kontrabasar och en cello.
När äldsta dottern – Jenny – gick i åk 9, och det var dags att söka gymnasielinje, fann vi att det fanns en gymnasieskola med klassisk musikinriktning och riksintag i Falun. Timplanen och idén bakom Musikkonservatoriets undervisning passade oss, så vi bestämde oss för att hon skulle söka till utbildningen trots att det är långt mellan Borås och Falun.

Jenny kom in på skolan och vi beslöt oss för att försöka klara flytten hemifrån vid tidig ålder, eftersom skolan i Falun hade så mycket mer att erbjuda av det hon ville ha, än det estetiska programmet på hemmaplan.
Jenny fick sin gymnasieutbildning i Falun och fortsatte sedan vid Musikhögskolan i Stockholm och HdK i Berlin. Numera är hon fast anställd kontrabasist i Göteborgs Symfoniker.

Visst är det tufft för en 16-åring att flytta hemifrån och klara vardagen själv, men vi hade också sett fördelarna med utbildningen i Falun, och resultaten av den. Så när nästa dotter – Anna-Cecilia – bestämde sig för att gå samma väg, så tvekade vi aldrig.

Även hon fick naturligtvis känna på att det inte alltid är helt enkelt att flytta hemifrån tidigt, men personalen på skolan är medveten om problematiken, så de fanns där som stöd när det behövdes. Efter avslutade gymnasiestudier fortsatte hon nu i kontrabasklassen på Musikhögskolan i Göteborg och siktar på ett liv som musiker.

När det blev dags för den tredje dottern – Amanda – att söka till gymnasiet funderade vi aldrig över alternativ. Det var självklart med Musikkonservatoriet. Nu går hon i ettan, så vi har flera trevliga år kvar…

På Musikkonservatoriet Falun finns bredd och djup i utbildningen för den som vill förbereda sig för musikeryrket, och att få gå på gymnasiet tillsammans med likasinnade studiekamrater är en stor fördel. Det ger de nödvändiga baskunskaperna i kärnämnena samtidigt som det sporrar till daglig målinriktad musikalisk övning.

Så vi sänder en varm förhoppning om att Musikkonservatoriet i Falun får fortsätta sin verksamhet ostörd, utan att drabbas av nerdragningar eller samhällstrender som gör att den klassiska musiken får allt mindre utrymme.

Varma hälsningar Birgitta Yman, lärare vid Borås Kulturskola och mor till tre nöjda elever.

 

Maria & Olof Bendz

Enköping

Det kändes tryggt att ha vår dotter Hanna på Musikkonservatoriet Falun. Vi märkte att lärarna brydde sig om ungdomarna och att de hade förtroende för varandra. De hade en väldigt avspänd och fin kontakt. Hon säger själv, så här i efterhand, att lärarna lät eleverna utvecklas utan så mycket styrande krafter, men att de alltid fanns i bakgrunden. Musik är det som naturligt styr!

Genom att satsa så helhjärtat på musiken får ungdomarna utlopp för sin kraft och sitt engagemang där, och behöver inte söka desperat efter andra sätt att leva ut sitt unga starka liv. Det är vår övertygelse. Och vår erfarenhet! De har så mycket gemensamt med sina kompisar, både arbete och fritid, och gemenskapen är så naturlig och kreativ.

Vi märkte att Hanna utvecklades otroligt under de här tre åren! Hon lärde sig ta ansvar för sig själv, och hon lärde sig att sköta allt praktiskt hushållsarbete. Plötsligt lade hon automatiskt smutskläder i tvätten i stället för att dekorera sovrumsgolvet med dem! Och så som vi hade tjatat utan resultat här hemma…
I 16-årsåldern är ju ungdomarna faktiskt mogna att fixa sådant, men så länge de bor hemma blir det naturligtvis lätt så att föräldrarna tar hand om det.

 

Barbro & Carl-Arne Bertilsson

Ljungby

När Helena bestämde sig för att söka till Musikkonservatoriet Falun, var det åtskilliga tankar som rörde sig i våra huvuden. Visst var det spännande att hon ville pröva sina vingar. Visst ville vi att hon skulle få utveckla sitt cellospel, men att skicka en ensam 16-årig flicka 50 mil bort… Vi visste ju väldigt lite om Falun och absolut inget om Musikkonservatoriet, förutom att det skulle vara en mycket bra skola för musikutbildning.

Innan det var dags att söka hade vi möjlighet att besöka Öppet hus på skolan. Denna första kontakt med miljön och lärarna var mycket positiv och gjorde nog fortsättningen något lättare.
Man har tydligt märkt den lilla skolans stora fördelar. Lärarna har alltid varit tillgängliga. Alla elever är sedda. Även som förälder har man känt sig välkommen att höra av sig.

Allt har naturligtvis inte varit komplikationsfritt, men vid problem och tillbud har lärare och skolhälsovård engagerat sig och agerat på ett föredömligt sätt.
När Helena nu efter tre år på gymnasielinjen kommit in på musikhögskolan kan vi konstatera att hon fått en gedigen musikutbildning. Hon har dessutom haft roligt och oavsett hur framtiden kommer att se ut, är vi övertygade om att tiden i Falun har gett henne upplevelser, utveckling och erfarenheter som hon kommer att ha både nytta och glädje av genom livet.

 

Inga-Lena & Roland Liljenberg

Uppsala

Tre av våra barn har fått sin gymnasieutbildning på Musikkonservatoriet Falun. Det finns två huvudskäl till att vi är mycket nöjda med den utbildning och den tillvaro de fick under åren i Falun. Det ena är att våra barn hade det bra på sin fritid och utvecklades som människor socialt. Det andra att de fick en gedigen utbildning på högsta nivå.

Vi besökte Musikkonservatoriet Falun innan de sökte dit för att titta närmare på denna för oss då okända skola. Man kände direkt att detta var en kreativ, välkomnande och stimulerande miljö. Våra barn kände sig också hemma på en gång när de började ettan. De mådde väldigt bra av att få fokusera helt på musiken. De trivdes verkligen och det uppstod aldrig några problem. Det hände att man undrade om de åt ordentligt och så, men vi visste ju att de fick ett ordentligt mål lagad mat varje dag. För övrigt väldigt god mat, kunde vi konstatera när vi var där.

Det kändes tryggt att skicka barnen till Falun. Det var en ”lagom” värld, men ändå så fylld av stimulans och studieglädje. Och lokalerna är också så tilltalande, det är en skola med en personlig charm och mycket, mycket professionell framtoning.

Vi upplevde också att våra barn blev mer fokuserade än innan de kom till Falun. Att få satsa helhjärtat på musiken minskade den stress som vi tror att de flesta upplever i högstadiet.

Vi kände också trygghet i att våra barn aldrig var ensamma och att stämningen eleverna emellan var så god. De tillbringade nästan all sin vakna tid i skolan tillsammans med andra ungdomar som hade samma intressen som de själva. De ingick i ett socialt sammanhang som var helt rätt för dem och som vi skulle unna alla unga människor att få uppleva.

Skolan, dess lärarkår och ledning skapade en positiv miljö där ingenting verkade omöjligt. Eleverna och deras framtid var alltid i centrum.

Vår son Peter, som är fagottist, arbetar nu i Sundsvall kammarorkester. Vår andra son, Erik, är violinist och går på solistdiplomutbildning i Amsterdam. Och vår dotter Karin studerar violin på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Alla har de fortfarande umgänge med kamrater från tiden i Falun.

 

Eva & Magnus Quennerstedt

Uppsala

Först blev vi blev glada när vi fick veta att Håkan blivit antagen till pianoklassen vid Musikkonservatoriet Falun. Det var roligt, men vi tänkte nog att han skulle gå gymnasiet hemma i Uppsala i alla fall. Men han ville annorlunda. Han gav sig inte, och med inte så lite bävan från vår sida fick han som han ville.
Nu är vi hemskt glada för det.

Håkan har alltid trivts under sin tid i Falun. I början var det lite problem med boendet, men det löste sig senare på ett bra sätt. Vi har märkt att Håkan varit mycket stimulerad under de år han studerade i Falun, och vi är glada över den fina kontakt och undervisning han fått med sin lärare Bengt Andersson.

Under åren i Falun hände inga tråkigheter, även om det ska erkännas att man var rejält orolig i början i alla fall. Man undrade om han åt ordentlig mat. Då kändes det skönt att veta att han fick ordentlig skollunch varje dag. Ibland var det jobbigt att inte ha koll på vad han gjorde och hur han mådde.

Nu studerar han i pianoklassen vid Musikhögskolan i Malmö, så vi har inte mer koll nu. Allt gick väldigt bra för Håkan i Falun, och vi är glada över att han fick den här möjligheten att utveckla det han allra helst ville syssla med.

 

Per & Eva Nordén

Trensum

Om ditt barn erbjuds möjlighet att gå på Musikkonservatoriet Falun, då hade vi sagt: Vad väntar du på?
Våra barn – Malin på violin och sång, och Emil på gitarr – kom in på sina instrument åren efter varandra. Erfarenheterna av två flyttlass, söka lägenhet med mera, lärde oss att allt ordnar sig i slutändan. Vår oro rörde basala saker som mat, sömn, vänner och skolarbete. Inför flytten på 63 mil tvekade vi aldrig. Valet var deras, vi hjälpte till!

Den första oron stillades snart av en rejäl skollunch var dag, som de sedan själva toppade med gröt, fil och en och en annan onyttighet. Sömnbehovet föll in i daglig rytm, och vad gällde vänner, kom alla från olika delar av landet och satt så att säga, i samma båt. Att finna disciplin i skolarbetet, var också något som kom naturligt efter en tid.

Skolans lärare och skolsköterska har alltid funnits där för våra barn, men också för oss, om vi funderat över något.

Men när skoldagen var slut hade vi alltid en daglig kontakt med våra barn, för att informera oss om att de mådde bra, eller bara för att höra hur deras dag varit.

Vi gav möjligheten till våra barn, och det blir spännande att följa dem.

 

Rolf & Anita Hansen

Mjölby

När vår son Pelle insåg att han ville gå ett musikgymnasium så tog vi reda på vilket som ansågs vara det bästa i landet.
Alla tillfrågade svarade: ”Musikkonservatoriet Falun – men det är jättesvårt att komma in där”.

Under sportlovet i åttan var vi uppe i Falun och hälsade på. Vi blev mycket väl mottagna, men det som gjorde mest intryck på oss var de fantastiskt vackra lokalerna. Där fanns inga som helst spår av klotter eller annan vandalisering. Jag tydde det som att de ungdomar som gick där älskade sin skola. Det visade sig vara en riktig tolkning.

Pelle var lite spänd inför besöket, men det släppte så fort vi kom innanför dörren. Den första vi mötte var en kille som hade varit på samma sommarläger som Pelle. Sedan såg han fler som han kände igen från olika musikläger. När vi åkte hem igen var Pelle helt säker på att det här var den utbildning han ville gå.

Våren därpå var det dags för provspelning och sedan följde en nervös väntan innan det kom besked ifall att han var antagen. Pelle var glad, och stolt över att han hade kommit in. Vi föräldrar var glada men också mycket betänksamma. Hur skulle sonen klara sig själv så långt hemifrån. Skulle han försova sig varenda dag? Skulle han leva på chips och glass? Skulle pengarna ta slut efter tre dagar? Skulle han börja dricka, eller ännu värre, knarka nu när han inte längre skulle ha vakande föräldraögon på sig.

Hösten kom och Pelle flyttade in som inneboende hos ett äldre par. Vi tyckte att det var lite konstigt att varje gång vi ringde, så var han på skolan. Vi brukade ringa vid nio eller tiotiden på kvällarna. Det visade sig snart att skolan var hans nya hem. Där vistades alla ungdomarna nästan hela dagarna. Där fanns både kök och tvättmaskiner. Många ungdomar åt frukost på skolan. En del åt även middag där. Lunchen fick de på granngymnasiet. Pelle brukade gå hem till någon som bodde nära skolan, och så lagade de mat ihop, kanske 4-5 stycken.

Vid vårt första besök gladde vi oss åt att Pelle verkade trivas så bra, och att det var en sådan gemenskap mellan eleverna. Om någon ville gå på bio en kväll så frågade han eller hon alla andra om de ville följa med. När kvällen sedan kom var de kanske 10-15 stycken som gick på bio. Att de blir så sammansvetsade beror säkert på att de alla sitter i samma båt. Alla har flyttat hemifrån och släppt sina gamla kamrater, och även föräldrar och syskon. För Pelles del var det tydligt att han nu hade börjat ett nytt liv – ett liv med musik.

När han bodde hemma hos oss så var idrotten minst lika viktig som musiken. Han var aktiv längdskidåkare och fotbollsspelare, men när han flyttade till Falun släppte han båda idrotterna helt. Vi märkte också att han mognade av att själv ta ansvar för sitt liv. Faktum var att vi tyckte han växte flera år på ett par månader.

Så här efteråt kan vi konstatera att alla våra farhågor kom på skam. Det enda som inte blev bra var hans boende. Det låg cirka tre kilometer från skolan och Pelle tyckte det var för långt att traska iväg dit när skolan stängde på kvällarna. Oftast sov han över hos någon som bodde nära skolan. Efter en tid bytte han bostad och flyttade in i en möblerad tvåa nära skolan tillsammans med en kamrat.

För att summera detta kan vi säga att tiden i Falun blev mycket bra på alla sätt för vår Pelle. Den gjorde honom också så bra musikaliskt att han kom in på den eftertraktade kammarmusikutbildningen i Edsberg.

Till dig förälder, med ett barn som vill gå på Musikkonservatoriet Falun kan jag bara säga: Hoppas han eller hon kommer in, för i så fall väntar tre roliga år då ditt barn kommer att växa både som människa och som musiker.

 

Liv Meidell & Staffan Blylod

Umeå

Det var inte lätt att skicka iväg sin 16-åriga dotter till ett gymnasium 60 mil från hemmet. Hon skulle nu lämna det skyddade föräldrahägnet och stå på egna ben med allt praktiskt ansvar som följer med att flytta hemifrån. Vi oroade oss nog en del och ringde till skolans rektor som sa: ’Det kommer att gå bra, på den här skolan tar vi hand om våra elever!’

Plötsligt gick det upp för oss att vår dotter inte var den första 16-åringen som tog sina första trevande steg i vuxenvärlden så långt hemifrån. På den här skolan har det alltid funnits blivande ”ettor” med oroliga föräldrar och med behov på olika sätt.

Vi upplever att lärarna vid Musikkonservatoriet Falun har en annan närhet till sina elever än i andra skolor. Skolan blir ett andra, för att inte säga, ”första hem” för många.

Här sjuder av aktivitet från tidig morgon till sen kväll sju dagar i veckan. Då de flesta elever kommer från andra orter, uppstår en nära gemenskap såväl under skoltid som på fritiden och umgänget är flitigt både när det gäller det gemensamma musikintresset och andra intressen.

Eftersom skolan är liten präglas den av en familjär känsla där alla känner alla. I skolans kök lagar och äter eleverna ofta sina middagar tillsammans. För vår del har det ändå varit skönt att veta att Kristinegymnasiets luncher är av mycket god kvalitet och kan stå för ett ordentligt lagat mål mat varje dag.

Vi tycker att vår dotter har vuxit enormt av att gå på musikkonservatoriet och vi skulle om det vore aktuellt inte tveka att skicka hennes syskon hit i samma ålder.

 

Brita & Roland Bromander

Tidaholm

Vår dotter Frida har studerat i tre år vid Musikkonservatoriet Falun på gymnasieprogrammet. Hon sökte även till två andra frigymnasier i Stockholm och Skövdes musikprogram, vilket är geografiskt sett närmast för oss. Men hon valde Falun och det är vi jätteglada och tacksamma för.

Hon har fått en gedigen musikutbildning både teoretiskt och musikaliskt. Hon har upplevt glädjen i musiken med likasinnade ungdomar. Hon har fått utvecklas i sin egen takt och hon har haft en fantastisk stöttning av lärare och personal vid skolan. Det har varit en stor glädje varje gång som vi har haft möjlighet att komma till Falun på konserter.

Vi har besökt skolan vid andra tillfällen och då har vi alltid blivit varmt mottagna. Visst har Frida haft motgångar av olika slag, sådana som uppstår när man flyttar hemifrån, men personalen på skolan har alltid funnits till hands både för henne och för oss föräldrar.

Frida är yngst i en syskonskara på fyra och vi har alla funnits där i bakgrunden, men hon har också upplevt skolan som en mycket trygg miljö.
Utbildningen hon har fått vid konservatoriet har hjälpt henne att komma in på bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där hon nu studerar.

 

Elisabeth & Urban Bolin

Kumla

Vår dotter Johanna har nu tillbringat sina tre gymnasieår på Musikkonservatoriet Falun, tjugo mil hemifrån! Hon trivdes från första dagen till sista. Det har varit tre otroligt utvecklande år, både musikaliskt och personligt.

Från att ha rådfrågat oss föräldrar om nästan allt, har hon utvecklats till att bli en mycket självständig ung dam som inte är rädd för att ta tag i problem, kunna förhandla och dessutom sköta skolarbetet och allt som hör till med ett eget boende. Men boendet användes mest som ett sovrum; nästan all vaken tid tillbringades på skolan där de övade, umgicks, studerade, lagade mat etc.

När det gäller utvecklingen inom musiken: kan det finnas någon bättre utbildning?
Från att ha en bakgrund i en liten ort med en liten musikskola men med engagerande lärare, till en så otroligt professionell skola i Falun, var det en milsvid skillnad! Johanna har alltid älskat att uppträda med sin cello, ända sedan hon började när hon var sju år.

I Falun får de regelbundet träna på att framträda inför publik, så de bygger upp scenvanan under utbildningens gång.
Johanna kom in direkt på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och även på Musikhögskolan i Malmö. Hon tackade ja till Köpenhamn och ser nu fram emot minst tre år där.

 

Eva Sörensen

Köpenhamn

För min son Victor började det hela med ett besök hos kusin Ellen som gick på sånglinjen i Falun och stortrivdes med skolan och sin lärare. (Hon studerar i dag på sångpedagoglinjen i Malmö). Victor gick då i årskurs 1 på MGK-linjen på Sankt Annæ Gymnasium i Köpenhamn med violin som huvudinstrument. MGK (Musikalisk GrundKursus) är danska motsvarigheten till Musikkonservatoriet Falun, men fyraårig, samt Köpenhamns bäst renommerade förskola för blivande musiker. Det fanns inte en tanke på att byta skola eller lärare. Han hade redan allt han kunde önska sig!

Men, han kom hem från Falun måndagen den 1 maj 2006 – eld och lågor! Han hade hört musik och övning överallt på skolan! Skolan var så fin, så gammal och vacker; det fanns pianon överallt och staden var så härligt liten och mysig – och man kunde även ta studenten där!
Han ville bara DIT!

Mejlkontakt med skolexpeditionen och därefter en mycket vänlig uppringning på tisdagen om att han var välkommen onsdag förmiddag. Natten till den 3 maj åkte Victor nattåg från Köpenhamn, bytte tåg 3 gånger, spelade och gjorde gehörsprovet. Sen åkte han nattåget tillbaka och gick i skolan kl. 08.10 i Köpenhamn torsdag morgon och allt det med en nervös mamma därhemma. 16-åringen ensam på vift genom halva Sverige för första gången.

Med dessa turbulenta kaosdagar startade det mest härliga förlopp jag kunde önska för min son! Jag är själv pianist och undervisar i huvud- och bipiano vid Sankt Annæ Gymnasiums MGK-linje. Jag har en lång utbildning bakom mig, vilket naturligtvis innebär att jag är mer uppmärksam på mitt barns instrumentala och generella musikundervisning än någon som inte har studerat musik själv. (Jag hade såklart genom kollegor i Köpenhamn undersökt och fått höra att ’jo, det där är en mycket bra skola!’)

Den utveckling Victor har gjort under sina tre år på skolan har bara varit fantastisk att följa! Förutom att det växte fram en självständig musiker, lärde han sig dessutom att bland annat sköta ekonomi, mat, tvätt och resor. Inte ens en väska med tvätt kom med hem! Inte var han hemsjuk heller! Han hade det bara så bra! Han fick hjälp och stöd i allt han kunde önska sig från skolans lärare och personal. Också mycket planering av gymnasiestudierna, då han bland annat skulle vänja sig vid det svenska gymnasiesystemet samt att skriva på svenska!

Jag har aldrig behövt vara orolig!
Det har känts otroligt tryggt att ha mitt barn i en miljö där lärarna och personalen verkligen känner min son väl och ser om det finns problem någonstans. Vi hade telefonkontakt varje dag och det kändes nästan som om han var hemma. Jag visste hur han mådde, han visste att jag fanns där, väldigt nära, även om det var många mil borta.
Jag har under flera besök varje år följt med Victor på vid olika undervisningssituationer och konserter, och det har enbart varit mycket roligt och positivt. Och mycket inspirerande även för mig! Det innebar att jag verkligen lärde känna hurdan hans vardag var, även ur musikalisk synpunkt.

Victor fick lov till att, förutom piano som biinstrument, spela viola vid sidan om fiolen. Detta resulterade i att han till sist fick lika mycket soloundervisning på både fiol och viola samt fick spela och lyssna på både fiolernas och violasternas gemensamma lektion varje vecka, som är lektioner där uppspelningar för publik tränas, tränas, tränas… Och eleverna får suveränt ackompanjemang till rådighet! (Det får man inte alltid mycket av ens på högskolan även om det är otroligt viktigt!)

Den oerhört fina soloundervisningen i violin och viola har varit helt avgörande för Victors nivå idag! Bägge lärare har dessutom använt många timmar till att prata med Victor om val och tankar – förutom att de ofta konfererade med varandra beträffande vad han behövde och borde öva sig på! Också jag blev ibland indragen i mycket omtänksamma diskussioner angående min sons bästa och framtid.

Victor har bland annat haft rolig undervisning i improvisation, mycket kompetenta gehörstimmar då han bland annat lärde sig att ’planka’ musik, samt att han har blivit duktig på piano. Varje vecka innehöll kammarmusiklektioner med engagerad instruktion – konserter i kammarmusikredovisning med förvånansvärt goda resultat. Och för att inte tala om orkestermusikkonserter och turnéer! Till och med sånglektioner och viktiga musikredigeringsprogram stod på schemat.

Jag är mycket imponerad över att denna lilla skola samlat så fina lärarkrafter som ger sina elever så kompetent undervisning och (relevant!) träning för att bli just musiker! Och alla är så engagerade!

Efter dessa tre år – två på gymnasiet och ett påbyggnadsår – sökte Victor till Köpenhamns konservatorium med fiolen, Oslo Musikkhøgskole och Edsberg i Stockholm med violan. Han blev antagen på alla tre skolor och valde Oslo med violan, och har fått sin önskelärare på den skolan och kommer att gå där nu de nästa fyra åren. Lycklig, nöjd och tacksam för allt han fått med sig från Musikkonservatoriet Falun! Och med massor av goda minnen, upplevelser och vänner samt tre år han kommer att tänka på med värme resten av livet!

Jag kan enbart rekommendera alla ungdomar som vill SPELA, öva och få relevant undervisning samtidigt med gymnasieutbildningen att söka! Och sedan med hjälp av dessa lärare ha stora chanser att bli antagna på högskolorna! Åk till Falun! Sök! Du kan inte få det bättre om du har turen att bli antagen!

Victor blev faktiskt antagen i Köpenhamn med sin fiol direkt efter gymnasiet – men valde att stanna ett år till i Falun på påbyggnadslinjen eftersom han var så nöjd med sin undervisning! Jag kunde bara fullt bifalla det kloka beslutet! Han är inte den enda som vågat avstå från en plats på en högskola för att suga till sig maximalt utbyte av skolans kapacitet.

Till föräldrarna: Ett tryggare ställe att sända iväg sitt barn till har jag svårt att föreställa mig. Inte heller ett mer kompetent musikgymnasium! Man känner sig alltid välkommen som förälder också.

Till alla myndigheter: Värna om och ge stöd åt denna juvel!! Det är en enorm investering till svenskt (och internationellt!) kulturliv! Värdefull, relevant, målinriktad, resultatfull investering. Denna skola är som ett växthus för blivande musiker: Sätt fröet i kruka, vattna, gödsla och se det blomstra av egen kraft.

Musikkonservatoriet Falun har även utmärkt sig på Det kgl Danske Musikkonservatorium för sin höga nivå av de som söker. Som regel börjar fyra till sex unga musiker från Falun här varje år!”

Med vänlig hälsning och ett stort, stort tack! Eva Sörensen, Repetitør på Det kgl Teaters ballet, samt pianolärare vid sankt Annæ Gymnasiums MGK (Musikalisk Grundkurs, förberedande konservatorieutbilning), Köpenhamn.

 

Karin och Torbjörn Sjökvist

Det var ingen tvekan för oss att Malin skulle få sin gymnasieutbildning på Konservatoriet i Falun. Vi hade hört så mycket positivt från andra ungdomar som gick där. Malin började där redan som femtonåring, trots att hon var så ung så gick det väldigt bra för henne att flytta till eget boende och samtidigt klara av sina studier.

Malin har alltid varit mycket målmedveten och brinner för sin musik så denna skola passade henne precis.

Malin valde att gå i Falun så att hon hade skolan på gångavstånd och på så sätt fanns det möjlighet att repetera under många timmar efter det ordinarie schemat.

Det är en skola med underbar gemenskap bland studenter och lärare. Alla har möjlighet att utvecklas på sitt instrument både i ensembler av olika slag och solistiskt.
Lärarna är fantastiska och brinner för att ge sina elever verktyg för det kommande livet som musiker med allt vad det innebär.