Vem kan söka? FAQ
»Vem kan söka till Musikkonservatoriet Falun?«
Musikkonservatoriet Falun är en spetsutbildning. Det innebär att särskilt stora och bra resurser finns för dig som vill bli musiker. Men detta är inte detsamma som att du måste ha kommit väldigt långt på ditt instrument innan du börjar. Det viktigaste är dina förutsättningar och ditt intresse. Vi vet att många ungdomar har svårt att få bra hjälp med musiken på sin hemort, och det är mycket vanligt med sökande till oss som inte kommit särskilt långt, men som hos oss blir väldigt duktiga på kort tid.
Vi är sedan snart 50 år specialister på att se om en sökande har framtida möjligheter oavsett aktuell nivå på spelet. Så alla kan söka!
»Är det svårt att komma in?«
Samma sak här. Det är ditt spelprov/sångprov/kompositionsprov som avgör tillsammans med intervju. Vi är vana vid att bedöma ungdomars möjligheter. Många som kommit in hade inte kommit så långt när de sökte. Utgå aldrig från att du inte kan komma in. Ta chansen även om dina möjligheter att förbereda dig kanske inte varit så bra som du skulle velat.
»Är man låst vid sin inriktning på Musikkonservatoriet Falun?«
Man går på en av de fyra inriktningarna klassiskt, jazz, folkmusik och komposition. Varje inriktning och varje instrument är starkt specialiserad, vilket är nödvändigt med tanke på vad som krävs för att komma in på en musikhögskola. Men det innebär inte att man är låst vid sin inriktning. Man kan välja till undervisning i annan genre på olika sätt. Vi har t ex många violinister som går klassiskt, men som också får lektioner i folkmusik, och vice versa. Vi har jazzmusiker som får undervisning i komposition, och vi har kompositionselever som är med i orkestern osv. Genrespridningen och det täta samarbetet mellan de olika inriktningarna är en av Musikkonservatoriet Faluns många starka sidor. Så vill du ha både spets och bredd, sök till Musikkonservatoriet Falun!
»Jag går redan ett estetiskt program, kan jag byta till Musikkonservatoriet Falun?«
Om du redan går gymnasiet men är nyfiken på Musikkonservatoriet Faluns spetsutbildning, ska du höra av dig, även om det är mitt under läsåret. Vi ordnar ett antagningsprov och all övrig formalia om du vill byta skola. Vi har ett stort antal elever hos oss som börjat på annat gymnasium, men bytt till oss. Däremot har vi aldrig varit med om motsatsen…
»Är det inte svårt att flytta hemifrån när man är 16 år?«
Många är oroliga för att flytta hemifrån redan när man är 16. Ibland är det föräldrarna som är oroliga. Men ingen blir besviken om man tar steget. Den starka sociala sammanhållningen är omvittnad. Skolans lärare och annan personal finns alltid till hands för att stötta om det behövs, oavsett om det gäller läxor eller annat. Vi har tagit hand om ungdomar i snart 50 år. » Läs gärna vad föräldrar till tidigare elever tycker om hur det var att låta sin 16-åring flytta till Musikkonservatoriet Falun.
»Är det inte risk för att man känner sig ensam när man flyttar ifrån familj och kompisar?«
Musikkonservatoriet Falun har riksintag. Det innebär att alla elever är i samma situation: de har flyttat hemifrån och ska skaffa ett nytt socialt nät. Alla har också samma intresse (läs vad Elna skriver). Detta gör att sammanhållningen på skolan blir mycket stark, något som många har vittnat om. Massor av elever har skaffat kontakter för livet, under en period när lärande och lust fått utvecklas utifrån de egna förutsättningarna. » Läs vad nuvarande och tidigare elever tycker om studierna och vardagen.